Pengeskam..

Penge-skam – er det et ord?!

Det tror jeg måske ikke, det er – og så alligevel, for her står det. Og det er ikke taget ud af den blå luft, men direkte fra virkeligheden, hvorfra jeg som Pengementor kan berette, at der går (alt for) mange (kvinder) rundt og gemmer sig med netop denne skam.

Det har overrasket mig at opleve, hvor mange af vi kvinder, der går rundt og bøvler med den store smerte, der er forbundet med skam, skyld og mindreværd omkring os selv og vores forhold til penge.

Det kan være skammen over et forbrug, der er løbet løbsk eller skammen over at have overladt det til ”manden” at styre budgettet. Skammen over, at det føles tilfældigt, om man kommer gennem måneden med skindet på næsen eller skammen over, at ”det med penge” er en by i Rusland, man skal holde sig fra – og at det er ALT for sårbart at indrømme sin blinde vinkel og bede om hjælp. Skammen over ikke at tage lederskab og få styr på det – for hvor svært kan det være?!

Pengeskam kan vise sig på rigtig mange forskellige måder, men et fællestræk er, at det begrænser vores tanke- og handlemønstre omkring penge og det er årsag til bekymringer, (selv-)bebrejdelser, forkerthed, håbløshed og mindreværd. I sidste ende reducerer pengeskam vores oplevelse af livskvalitet og glæde i forhold til alt, der har med penge at gøre – hvilket jo er ret meget!

Og som al anden skam er den så utrolig destruktiv og holder os tilbage fra at vise, hvem vi er og hvordan vi har det. Skammen holder os i mørket, fordi vi tror, at vi da sikkert er den eneste, der bøvler med noget så banalt som penge. Men det er ikke banalt at bøvle med penge, for der altid en god grund og nej, vi skal ikke gå rundt og gemme os, fordi vi tror, vi er den eneste, der kender til, at penge ikke liiige er det letteste i denne verden at overskue og håndtere.

Vi er mange flere, end du tror!

Penge er forbundet med så mange følelser og så megen smerte – og at penge skulle være roden til alt ondt, har du helt sikkert hørt (eller mærket) mere end én gang. Samtidig drømmer rigtig mange af os også om den helt store lottogevinst – og dermed at penge kunne blive roden til alt godt. Kan du se dilemmaet?

Penge i sig selv er hverken gode eller onde.

Penge er, hvad du gør det til..

Det er, hvordan vi håndterer dem, hvad de bidrager med i vores liv og hvordan vi tænker om dem, der afgør om de er ”gode” eller ”onde”.

Penge i sig selv er bare penge – og det skal i min verden ikke være et tabu at forholde sig til dem.

  • Vi skal turde dele det med hinanden, når vi synes, det er svært at lægge et budget eller vi ikke kan lide at forholde os til indholdet på vores konti og vores netbank!
  • Vi skal ikke acceptere, at penge igen og igen bliver årsag til skænderier i parforholdet og familien!
  • Vi skal kigge kritisk på vores forbrug, så vi får det for vores penge, vi gerne vil have (og ikke alt muligt andet) og vi skal først og fremmest give os selv et klap på skulderen, fordi vi er villige til at se på den del af vores liv, som noget der kan forandres til det bedre!

Det er mit ønske, at vi ikke fortsætter med at leve med pengeskam som en ureflekteret og uundgåelig del af resten af vores liv. Pengeskam kan slippes, så vejen ligger åben for, at penge bliver et positivt bekendtskab – også i dit liv..

Der er så utrolig megen personlig læring og udvikling til os, når vi begynder at se på vores forhold til penge – og begynder at tage lederskab for denne vigtige og uundgåelige brik i livets store puslespil..

Tak fordi du læste med!

Kh. Pernille